Obsah stránky

Orientační běh v Senticích

pátek, 27. květen 2016 | Obecní akce - archiv
V sobotu 4.6. 2016

Vážení sentičtí spoluobčané,

v bohatém kulturním a sportovním programu naší obce najdete s datem 4. červen i akci s názvem Český pohár štafet v orientačním běhu. V den konání můžete očekávat příjezd asi 300 nejlepších orientačních běžců z celé ČR, kteří se mezi sebou utkají v oblasti „U křížku“ a v lese okolo. Závody budu probíhat od rána zhruba do 14:00. K tomuto závodu pro profíky bude přidružený i veřejný závod pořádaný v rámci akce Dny orientace v přírodě, na kterém si tento sport bude moci zkusit každý z nás, a na který vás jako členové pořádajícího oddílu VSK Mendelu Brno zveme. Kromě seznámení se s možná pro vás novým sportem a sladkých odměn pro děti si každý závodník odnese orienťáckou mapu okolí Sentic, která vznikla na jaře 2016 speciálně pro tyto závody. Na závody bude navazovat společenská akce spolku Sentičan – country večer a posezení u dobrého jídla a pití.

Závod pro veřejnost bude probíhat na stejném místě mezi 15 a 16 h a budete si moci vybrat ze dvou tratí dlouhých cca 2 km, jedna z tratí bude vyfáborkovaná. Vaším úkolem bude projít nebo proběhnout trať zaznačenou v mapě a najít všechny kontroly, které mají podobu bílo-oranžového lampionu. Můžete to pojmout sportovně a opravdu závodit nebo si zpestřit sobotní procházku. Můžete vyrazit do lesa sami nebo ve dvojici či ve skupině – třeba s dětmi. Potřebovat budete jen sportovní boty a oblečení vhodné do lesa. Pokud máte možnost, přibalte si buzolu.

A co to je, ten orientační běh? Počátky tohoto sportu můžeme najít na konci 19. století, kdy se v severských zemích pořádaly vojenské závody v přechodu neznámé krajiny za pomoci mapy a kompasu. Skandinávie je i kolébkou moderní podoby tohoto sportu, první mistrovství světa se konalo přesně před 50 lety ve finském městě Fiskars.

U nás byly počátky tohoto sportu také spjaty s brannými cvičeními – chodilo se ve skupinách v plné polní. První závody se konaly roku 1950 ve Chřibech u Zlína, tehdy Gottvaldova, závodilo se tehdy ještě na vojenských mapách s měřítkem 1:50 000, ve skupinách a s povinnou zátěží. V 70. letech už měl orientační běh současnou podobu a stojí za zmínku, že Češi v něm začali být úspěšní na celosvětové úrovni, kde ta největší konkurence je stále ze severských zemí. V současnosti je v České republice registrováno více než 9 000 běžců a můžeme se jako národ chlubit 5 zlatými, 9 stříbrnými a 13 bronzovými medailemi z mistrovství světa (od roku 1966). Velké úspěchy slaví i kolegové, kteří provozují orientační sport na horských kolech (MTBO) a na lyžích (LOB), pořádají se i závody pro vozíčkáře a divácky atraktivní parkové závody, kdy se běhá ve městech. Přidáte se k nám i vy?

A jak se to tedy…? Orientační běh je sport opravdu pro všechny a všichni i závodí - máme kategorie pro rodiče s dětmi i pro závodníky nad 90 let. V orienťáku se spojuje fyzický výkon s duševním, takže i méně zdatní běžci mohou být dobří, pokud se umí orientovat v mapě a volit dobré postupy. Většina závodů probíhá v přírodě a od března do října – v tomto období se každý víkend konají závody hned v několika oblastech v ČR.

Na závod toho moc nepotřebujete, snad jen oblečení do lesa a buzolu. Pro začátečnické závody si vystačíte s papírovou záznamovou kartičkou, na běžných závodech se používá elektronický systém a každý závodník běhá s čipem navlečeným na prstu. Na startu dostanete mapu a dobrodružství může začít. Úkolem závodníka je překonat trať vyznačenou v mapě v co nejkratším čase. Trať je tvořena „kontrolami“ – stojany s bílo-oranžovými lampiony a záznamovým zařízením.  Kontroly musíte „razit“ v předepsaném pořadí, ale postup mezi nimi si volíte sami podle informací, které vám dává mapa – a těch je opravdu dost, v mapách pro orientační běh (obvykle v měřítku 1:10 000 nebo 1:15 000) je zaznamenaná každá pěšinka, větší kámen nebo rýha.

Více informací o akci a o orientačním běhu naleznete na stránkách www.sentice2016.vsk-mendelu.cz

Ještě doplníme předběžné informace pro naše občany o organizaci akce:

  • Závody Českého poháru štafet budou probíhat cca od 8:30 do 14:30.
  • Parkování budou zajišťovat členové našeho oddílu. Ti zaručí, že všechny vjezdy k domům budou volné.
  • Parkovat se bude jednostranně na silnici na znázorněných trasách - zelená a červená.
  • Potřebovali bychom uvolnit všechny komunikace, prosíme proto spoluobčany, aby zaparkovali ve svých vjezdech.
  • Potřebovali bychom uvolnit parkovací místa od kapličky směrem k obecnímu úřadu.
  • Při doprovodné akci Dny orientace v přírodě již neočekáváme žádné dopravní omezení pro obyvatele obce.

Předem všem děkujeme za pomoc a trpělivost během konání akce.

Za pořadatelský oddíl VSK Mendelu Brno: Jitka a Viktor Čechovi

Fotografie: autorka textu na MČR štafet v roce 2015 a první závod Adély Čechové (2,5 roku) na jaře tohoto roku.

Dny orientace v přírodě 4.6. 2016

Patička stránky

Prohlášení o přístupnosti   |   Odběr novinek   |   Mapa webu   |   Kontakty
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.