Obsah stránky

Hřbitovní zeď a kolumbária

pátek, 06. říjen 2023 | Úřad informuje
Ve 2. týdnu měsíce října 2023 budou započaty práce na výměně části hřbitovní zdi.

Již dlouhou dobu se nebezpečně naklání část zdi Sentického hřbitova, v úseku za márnicí. Vzhledem k tomu, že základ zdi na venkovní straně hřbitova je zcela rozpadlý, kdy některé jeho části již chybí zcela, objevují se na zdi stále nové a nové pukliny. Abychom předešli totálnímu zřícení zdi, budou ve 2. týdnu měsíce října započaty práce na výměně havarijního úseku hřbitovní zdi. Původní zeď bude zbourána a na jejím místě bude vytvořen důkladný základ, jehož hloubka bude zohledňovat tamní jílové podloží.

Ve stavební komisi obce, sdružující stavebníky a stavební profesionály, bylo dlouho hledáno řešení, z jakých materiálů novou zeď postavit, aby tato byla vzhledem podobná ne-li stejná, jako zeď původní. Po dlouhém zvažování muselo být upuštěno od omítání polí nové hřbitovní zdi. Důvodem je skutečnost, že prakticky všechny pomníky nacházející se podél zdi jsou zdi tak blízko, což neposkytuje potřebný minimální prostor k omítání plochy za pomníky. Po vyloučení jednolitého betonového plotu jsme se proto rozhodli pro hladké betonové plotové bloky od spol. Diton s označením Viso. Plotové pole v barevném provedení Melír Latte, které se barvou přibližuje časem zašlé omítnuté zdi, budou přerušovány vystouplými sloupky v červeném provedení. S větším odstupem se tak bude nový úsek zdi podobat zdi původní. Nicméně, s ohledem na celkový stav hřbitovní zdi je více než jasné, že postupně bude nutné vyměnit zeď celou.

Kolumbária

Budou-li již probíhat v prostoru hřbitova takto zásadní práce, rozhodlo se zastupitelstvo obce, že před částí hřbitovní zdi, ve volném úseku za márnicí, osadí blok s 18 schránkami kolumbárií. (viz. obrázek). Pokud by byl velký zájem o pronájem těchto urnových schránek, je počítáno s tím, že před vedlejším polem hřbitovní zdi by byl v budoucnu osazen ještě jeden blok se stejným počtem urnových schránek. Koncem letošního roku končí 10leté smlouvy na pronájem hrobových míst na místním pohřebišti. Pokud by proto měl někdo zájem, může již pro následující období těchto nových služeb využít. Při zanedbatelné údržbě bude pronájem urnových schránek výrazně levnější, než je tomu u klasických hrobových míst.   

Patička stránky

Prohlášení o přístupnosti   |   Odběr novinek   |   Mapa webu   |   Kontakty
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.