Obsah stránky

Cyklistické putování I a II

středa, 04. březen 2015 | Úřad informuje
Za starými Slovany podél řeky Moravy a Národním parkem Podyjí k pohraničním pevnostem a vinným sklípkům.

Cyklistické putování I. 2015

Za starými Slovany podél řeky Moravy

 

Termín: 25. dubna 2015

Cena výletu: 200 Kč/os. děti do 15 let; 250 Kč/os. dospělí

 

Sraz v 7:00 hod. u Sokolovny. Naložíme kola do cyklo-vozíku a v 7:30 hod. odjedeme autobusem ze Sentic. Cca v 9:00 hod. přijedeme do Kyjova. Po bývalé železnici, dnes oblíbené cyklostezce „Mutěnka“ se vydáme po trase Mistřín, Mutěnice, Dubňany. Hovoranskou cyklostezkou následně projedeme Zbrodský les až k ZOO na okraji Hodonína. Hodonínem projedeme po městských cyklostezkách k rameni Staré Moravy, kde nám bude kolem poledne k dispozici autobus. Z Hodonína již naše cesta povede po polních cestách po hrázi podél řeky Moravy. Dalším zajímavým místem, kde bude současně k dispozici i autobus je Slovanské hradiště u Mikulčic. Naše další cesta nás povede lužními lesy kolem nespočtu meandrů a slepých ramen řeky Moravy až na okraj městečka Lanžhot, kde naše cyklistické putování zakončíme. Předpokládaný návrat zpět do Sentic cca v 18:30 hod.

 

Celková délka trasy je cca 55 km vesměs v rovinatém termínu. Trasa je proto vhodná i pro malé děti. Kdekoli na stanovištích autobusu je možné putování ukončit a zbytek cesty dojet autobusem. Co se výletu obecně týče, rozhodně se nejedná o bezpodmínečně skupinovou záležitost. Každý si může svou trasu zvolit sám, popřípadě využít pouze dopravy. Výše uvedený program je pouze nástin pozoruhodných míst v dané oblasti.

 

V případě nenadálého nepříznivého počasí je připraven náhradní program: moravské „Versailles“ - zámek Milotice http://www.zamekmilotice.cz/; Zoo Hodonín; Mikulčice – Slovanské hradiště http://www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/

 

Zájemci se mohou hlásit na adrese: juza.ales@gmail.com, popřípadě na Obecním úřadě.

 

Cyklistické putování II. 2015

Národním parkem Podyjí k pohraničním pevnostem a vinným sklípkům

 

Termín: 18. dubna 2015

Cena výletu:  200 Kč/os. děti do 15 let; 250 Kč/os. dospělí

 

Sraz v 6:45 hod. u Sokolovny. Naložíme kola do cyklo-vozíku a v 7:15 hod. odjedeme autobusem ze Sentic. Cca v 9:00 hod. přijedeme do Čížova, malé obce v srci NP Podyjí.  Najdeme tu zachovaný úsek železné opony, která do roku 1990 obepínala celou naši republiku. Z Hárdegské vyhlídky za Čížovem je fantastický výhled na hrad Hardegg za hranicemi Rakouska. Z Čížova se okrajem NP Podyjí vydáme přes vesnici Lukov a dále pak kolem nesmírně zajímavé zříceniny pohraničního hradu Nový Hrádek. Z jeho věže se nabízí fantastický výhled na nekonečné lesní plochy parku a meandry řeky Dyje, která tvoří hranici s Rakouskem. Na okraji vesnice Podmolí u venkovního cyklistického bistra u rybníka bude v poledne k dispozici autobus. Další cesta nás již povede po asfaltových cestách bývalých pohraničníků s překrásnými výhledy na řeku Dyji až k terasovité vinici Šobes. Zde máme možnost degustovat vzorky vybraných vín. Poté překonáme Dyji přes vysutou lávku a kolem starých mlýnů opustíme území Národního parku. U hotelu Happy Star na okraji Šatova nás bude znovu čekat autobus. Příznivci vinných sklípků v Šatově jistě ocení unikátní Malovaný sklep, příznivci vojenské techniky si mohou prohlédnout původní výzbrojí vybavený pěchotní srub MJ-S3 „Zahrada“. Abychom ještě ochutnali dobrého vína, povede závěr našeho cyklistického putování přes Staré vinice, Havranické vřesoviště, obec Havraníky a Popice do Konic, kde nás již bude čekat autobus.  Předpokládaný návrat zpět do Sentic cca v 19:00 hod.

Celková délka trasy je cca 50 - 60 km členitým terénem. Trasa sice není extrémně náročná, není však vhodná pro příliš malé děti. Kdekoli na stanovištích autobusu je možné putování zakončit a zbytek cesty dokončit autobusem. Co se výletu obecně týče, rozhodně se nejedná o bezpodmínečně skupinovou záležitost. Každý si může svou trasu zvolit sám, popřípadě využít pouze dopravy. Výše uvedený program je pouze nástin pozoruhodných míst v dané oblasti.

V případě nenadálého nepříznivého počasí si zajímavá místa prohlédneme pěšky: Čížov http://cestovani.idnes.cz/posledni-misto-v-cesku-kde-uvidite-zeleznou-oponu-fsb-/tipy-na-vylet.aspx?c=A081002_115646_igcechy_tom;  Nový Hrádek http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Zricenina-hradu-Novy-Hradek-v-Podyji.aspx ; Šatov (viz. výše)

Zájemci se mohou hlásit na adrese: juza.ales@gmail.com, popřípadě na Obecním úřadě. 

Patička stránky

Prohlášení o přístupnosti   |   Odběr novinek   |   Mapa webu   |   Kontakty
Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Používáme soubory cookies. Svůj souhlas můžete změnit v nastavení souhlasu s využitím cookies.